Ergens in Nederland waren, niet ver van elkaar, twee nieuwbouwprojecten met koopwoningen. De verwachting was dat men er flink aan zou moeten trekken om spoedig kopers te vinden voor iedere woning. Woningbouwvereniging 1 pakte het aan volgens de traditionele methode: grote bouwborden aan de weg, advertenties in het huis-aan-huisblad, een mooie brochure en wat informatie op de website. Woningbouwvereniging 2 deed dit allemaal ook, maar focuste met name op de online campagne. Ze hadden dan ook een krachtig platform: in vier jaar was een groot publiek opgebouwd op Facebook en op Twitter. Al die mensen volgden de organisatie omdat het regelmatig waardevolle content plaatste en mooie verhalen van huurders en woningeigenaren deelde. Hoe isoleer je je woning beter? Hoe pak je samen met buurtgenoten aspecten als veiligheid en zwerfvuil op? Hoe richt je de kleinste slaapkamer optimaal in? Allemaal tips die gewaardeerd worden omdat je er écht iets aan hebt. En het publiek van organisatie 2 was dan ook trouw en betrokken. Toen er berichten kwamen over het nieuwe bouwproject, werden deze massaal gedeeld. En ja. Woningbouwvereniging 2 vond veel sneller kopers dan zijn concullega. Bij nummer 1 zijn er ook na de oplevering nog lang een aantal onbewoond geweest.
Ik vertel bovenstaand verhaal nog regelmatig bij bijpraatsessies of adviesgesprekken. Het is een waargebeurd verhaal dat enkele jaren geleden in een vakblad stond, een case die duidelijk maakt hoe relevante content een doelgroep in beweging kan brengen. Het maakt duidelijk dat storytelling – in de vorm van brokken content – extern niet focust op directe verkoop, maar dat het een publiek meeneemt in het verhaal en de gevoelswereld van het merk.
Contentmarketing
Organisaties hebben de neiging om over zichzelf te praten, en over hun producten en diensten. De lezer is echter veel meer geïnteresseerd in wat zo’n product of dienst voor hem kan betekenen. Les 1 is dan ook: wees een bron van kennis of los bestaande problemen op voor je doelgroepen. Door goede content te bieden. Waardevolle content die vertrouwen, geloofwaardigheid, autoriteit en sympathie voor jouw organisatie genereert. Waarbij al die boodschappen naadloos passen in de vooraf geformuleerde (en breed gedragen) corporate story. En dat dan op platforms die passen bij jou en je doelgroepen; je eigen website, Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, een weblog, et cetera.
Affectie dus: de potential wordt een klant, de klant wordt een terugkerende klant, die terugkerende klant wordt een ambassadeur. Er ontstaat een duurzame relatie. En dán ben je op een goede manier bezig met contentmarketing.
Content kan:
- Klanten aantrekken
- Iets uitleggen over een product of dienst
- Weerstand of bezwaren verminderen
- Vertrouwen, geloofwaardigheid, autoriteit en sympathie vergroten
- Jouw verhaal vertellen
- Zorgen voor viraliteit via sociale netwerken
- Zorgen voor een fanbase met mensen die zich vereenzelvigen met jouw merk/product/dienst
- Zorgen voor conversie
- Dankzij doordachte sleutelwoorden en zoektermen bijdragen aan zoekmachineoptimalisatie. Op natuurlijke wijze geïntegreerd! Maar onthoud: de zoekmachine is niet leidend; jouw content is leidend. Je schrijft voor een mens, niet voor een machine.
Veel meer weten en het succesvol toepassen? Neem contact met ons op!